De zuinigheid van E14 led lampen

Om te laten zien hoe zuinig een E14 led lamp werkelijk is, is een vergelijking met gloeilampen handig. Daarbij is het belangrijk om op een rijtje te zetten wat de beide lampen bij een gemiddeld huishouden zoal verbruiken en hoe lang ze meegaan. Maar allereerst is het handig om te weten hoe de verschillende lampen precies werken.

De gloeilamp produceert licht door middel van een gloeidraad. Dit draadje is erg fragiel en mag niet gebroken zijn, want anders is ‘ie kapot en moet hij weggegooid worden. Dit is gemakkelijk aan te tonen door het draadje te bekijken of, bij niet-doorzichtige gloeilampen, door de lamp te schudden. Als er daarbij een zacht, rinkelend geluid klinkt, is de draad gebroken. Led lampen werken doordat er via een diode elektriciteit vanuit één kant naar de andere richting gestuurd wordt, waarbij er elektronen in beweging komen en er energie vrijkomt. Deze energie wordt omgezet in licht.

Bij gloeilampen wordt ongeveer 10% van de energie die vrijkomt omgezet in licht en de rest in warmte. Bij led lampen is dit percentage veel hoger: 80% van de energie wordt omgezet in licht. Hieruit is al op te maken dat led lampen veel efficiënter werken. De rest van de energie (90% bij gloeilampen en 20% bij led lampen) wordt omgezet in warmte. Doordat de gloeilamp zoveel warmte afgeeft, wordt de lamp zelf erg warm en breekt daardoor sneller.

Dan is het tijd om te kijken naar hoeveel branduren de twee lampen meegaan. Voor led lampen is dit ongeveer 50.000 uur. Dit aantal is het hoogste van alle lampen. De gloeilamp haalt er namelijk slechts 1.000. Led lampen gaan dus 50 keer langer mee dan gloeilampen. Dit verschil is dus vele jaren en zeker als de lamp in een ruimte geplaatst wordt waar niet vaak het licht aangedaan wordt, hoeft er dus vele, vele jaren niet naar de lamp omgekeken te worden.

https://www.leds-depot.be/